Ben je er eindelijk klaar voor om je eigen website te bouwen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen! In deze blog neem ik je mee door de stappen die nodig zijn om een professionele WordPress website op te zetten. Of je nu een blog wilt starten, een online winkel wilt openen of een portfolio wilt tonen van jouw werk, met een WordPress website is dat allemaal mogelijk.
1. Kies een Domeinnaam en Hostingprovider
Jouw website begint met het kiezen van een domeinnaam en een hostingprovider. Je domeinnaam is het adres waar mensen je online kunnen vinden, dus zorg ervoor dat deze kort, krachtig en gemakkelijk te onthouden is. Denk bijvoorbeeld aan je merknaam of iets wat je diensten goed omschrijft.
Wat hosting betreft: ga voor kwaliteit. Je wilt niet dat je website eruit ligt omdat je voor een onbetrouwbare partij hebt gekozen. Bekende hostingproviders zijn voorbeeld Strato, Vimexx, SiteGround of Bluehost. Deze maken het je gemakkelijk om jouw WordPress website te installeren en te beheren. Zelf zit ik bij de hostingprovider Vimexx. Het is een voordelige hosting waarbij je zelf goed toegang hebt tot de DirectAdmin (en dus veel belangrijke zaken) en makkelijk backups kunt maken van jouw website.
2. Installeer WordPress
Je hebt je domein en hosting geregeld; nu is het tijd om WordPress te installeren. Klinkt moeilijk? Het valt reuze mee! De meeste hostingproviders bieden een één-klik-installatie voor WordPress aan. Je kiest het domeinnaam waar je de WordPress applicatie op wilt installeren, vult een gebruikersnaam en wachtwoord in en vult een paar makkelijke velden in, zoals de taal van jouw WordPress website, de titel en de slogan.
3. Kies en Installeer een Thema
Een bepaalt het algehele ontwerp en de functionaliteit van je hele website. (Dit is anders dan een template, dat weer de indeling en de stijl van specifieke pagina’s of onderdelen binnen het thema bepaalt) In de WordPress thema bibliotheek vind je duizenden opties, zowel gratis als premium. Zodra je een thema hebt gevonden dat bij je past, installeer en activeer je het met een paar klikken. Let er wel op dat het een lichtgewicht thema is dat goed samengaat met de website editor die je wilt gebruiken. Ikzelf gebruik het Hello thema in combinatie met de editor Elementor.
4. Pas je Website Aan met Plugins
Plugins zijn de geheime saus van WordPress. Met plugins kun je je site aanpassen en uitbreiden met extra functionaliteiten zonder een regel code te hoeven schrijven. Denk aan SEO-tools, contactformulieren, en beveiligingsplugins. Begin met een paar essentiële plugins zoals Yoast SEO voor zoekmachine-optimalisatie en Akismet voor spambeveiliging. Heb je een template geïnstalleerd op jouw website? Dan worden automatisch de juiste plugins voor dat type template mee geïnstalleerd. Een paar plugins die ik standaard installeer zijn: All In One WP Migration (voor backups), Yoast SEO (voor zoekmachineoptimalisatie), W3 Total cache (om je website cache te legen wanneer nodig) en Elementor Pro (een must als het gaat om de functionaliteiten van jouw WordPress verbreden en verbeteren).
5. Maak een Navigatiestructuur Aan
Een gebruiksvriendelijke navigatie is essentieel. Niemand houdt ervan om verdwaald te raken op een website. Creëer een duidelijk menu die bezoekers zonder moeite door je site navigeert. WordPress maakt het makkelijk om menu’s en sub-menu’s te maken en te beheren, dus zorg ervoor dat je structuur logisch en overzichtelijk is.
6. Maak Essentiële Pagina’s Aan
Elke professionele website heeft een paar standaardpagina’s nodig. Denk aan een Home-pagina, een Over ons-pagina waar je meer over jezelf of je bedrijf vertelt, een Contact-pagina zodat bezoekers je kunnen bereiken en natuurlijk een Blog-pagina als je van plan bent regelmatig artikelen te schrijven. Zorg ervoor dat deze pagina’s duidelijk en aantrekkelijk zijn ontworpen. Het belangrijkste is dat je alle mogelijke vragen die een bezoeker zou kunnen hebben beantwoordt door middel van je menu, homepage en andere pagina’s.
7. Veiligheid Instellen
Veiligheid is belangrijker dan ooit, vooral nu cyberaanvallen steeds vaker voorkomen. Bescherm je website tegen hackers door een goede beveiligingsplugin te installeren, zoals Wordfence. Daarnaast is het slim om regelmatig back-ups te maken, zodat je altijd een recent exemplaar van je website hebt mocht er iets misgaan.
9. Testen en Lanceren
Voordat je je website live zet, is het cruciaal om alles te testen. Check of alle links werken, of je contactformulieren goed functioneren en binnenkomen op het juiste e-mailadres en of je site er op verschillende apparaten en browsers goed uitziet. Denk hierbij vooral aan de regel: Mobile First, wat inhoudt dat meer dan 70% van jouw bezoekers binnenkomt op een mobiele apparaat. Als alles klopt, dan is het tijd voor de grote lancering!
10. Website Onderhoud en Updates
Gefeliciteerd, je website is live! Maar het werk stopt hier niet. Regelmatig onderhoud is essentieel om je website veilig en goed werkend te houden. WordPress en je plugins krijgen regelmatig updates, dus zorg ervoor dat je die tijdig uitvoert. Plan ook eens in de zoveel tijd een check-up om te zien of alles nog naar behoren werkt.
Liever jouw website of webshop uitbesteden aan een expert? Je kunt een professionele website door mij laten maken en binnen 14 dagen LIVE gaan! Stuur mij een e-mail op info@casaconnect.nl om een gratis intake gesprek in te plannen.